Sinanoğlu caddesi Şabanali Apt. No:20/6 Kat:3 daire;9 ( Atapeynir üst katı) Muratpaşa Antalya
info@kekemental.com
0242 237 04 32
0507 227 09 53
Kekemelik Eğitimi hakkında merak ettiklerinize cevap bulabilirsiniz
Ne kadar erken dönemde bir uzmana başvurulursa tedavinin başarılı olma olasılığı o derece artıyor . Bu sebeple durum fark edilir edilmez bir hekime ve ardından konuşma ve lisan patoloğuna danışılmasında sonsuz fayda var .
“ 3 yaşında bir çocuğa uygulanan tedavide konuşma bozukluğunun adını koymadan , terapi bile yapmadan , daha çok düşük ritimli konuşma ile olay kontrol altına alınabilecekken ergenlik çağında çok daha detaylı bir tedavi gerekir . Geçer diye beklememek , bir an önce bir uzmana danışmak tedavinin başarısı açısından çok önemlidir.”
6 yaşlarında ortaya çıkan kekemelik erkek çocuklarda kızlara oranla daha sık görülüyor . Sosyal yaşantıyı olumsuz yönde etkileyen kekemelik tedavisinde başarılı olmak için , geç kalmamak gerekiyor .
Kekemelik , konuşma esnasında konuşmanın akıcılığını bozan duraklama , bazı ses ve sözcükleri tekrarlama ya da bir heceyi uzatarak söyleme ile kendini gösteren bir bozukluk olarak tanımlanıyor . Kekemeliğin tedavisinde tam iyileşmenin hiçbir zaman sağlanamaz : “ Bu açıdan hastaya‘kekemelik hayatınızdan tamamen çıkacak ” dememek gerekir . Ancak erken dönemde başvuran hastalarda kekemeliğin büyük ölçüde kontrol altına alınması ve çok daha akıcı bir konuşmanın sağlanması mümkün. ”
Kızlar 3 - 4 - 5 yaşlarında “ bıcır - bıcır, cır cır ” konuşkan olabiliyorlar . Özellikle babası ile konuşma fırsatını düzenli olarak bulabilirse , kendini daha iyi hissedecek ve bu konuşma ile gidermeye çalıştığı içsel ihtiyaçları biraz daha azaltabilmiş olacaktır . Siz de ona " onunla konuşma ve onu dinleme " saatleri ( örneğin , 30 dk + 30 dk ) ayırabilirsiniz , ama diğer saatler için de özel izinler alırsınız ondan .
Yanıt : Bu durum " normal " bir gelişim süreci değil . Ama eğer aşağıdaki her sorunun cevabı evetse, " normal " sınırlarda değerlendirilebilir :
1. Konuşması anlaşılmadığında, vücut dili ve mimiklerle anlatmaya çalışıyor mu?
2. Kendiliğinden ilişki kurmaya meyilli, ilişkiye arzulu mu?
3. Çocuklarla iken de kendini ifade edebiliyor mu?
4. Duyma / işitmesi normal mi?
5. Kendini ifade etme güçlüğü yaşadıkça öfke nöbetleri, ağlamalar vs. yaşamadan sabırla devam ediyor mu?
6. Başka alanlarda öğrenme güçlüğü çekmiyor mu?
7. Psikolojik ve gelişimsel başka anormal durum yok mu?
Hepsi evetse , biraz daha bekleyebilirsiniz , ya da konuşma terapisi ile konuşmasını hızla geliştirebilirsiniz ( tabii terapist de gerekli görmeli ve maddi imkanlarınız uygun olmalı). Eğer herhangi bir soruya “ hayır ” cevabı veriyorsanız , biraz daha detaylı incelemeyi hak eder .