Akıcı afazi Beynin temporal lobunun hasarı sonucunda Wernickeafazisi adı verilen akıcı afazi ortaya çıkabilir. Sağ lob hasarı sonucunda daortaya çıkmasına rağmen, çoğu kişide hasar sol temporal lobta gerçekleşir.Wernicke afazili kişiler anlamı olmayan, gereksiz sözcüklerle hatta üretilenyeni sözcüklerin kullanıldığı uzun cümlelerle konuşabilirler. Kişininkonuşmasını takip etmek ve anlamaya çalışmak zordur. Afazili kişilerleçalışmalarda genelde konuşmayı anlamakta güçlük yaşanır ve hatalarının farkında değildirler. Bukişilerde beyin hasarının lokalisazyonu/yeri hareketlerimizi kontrol eden beyinalanlarının yakınında olmadığı için genellikle felç ya da güçsüzlükgörülmemektedir.
Tutuk afazi Tutuk afazi tiplerinden biri Broca afazisidir.Broca afazili kişilerin hasarı beynin frontal lobundadır. Bu kişiler geneldekısa ifadelerle konuşur ve konuşabilmeleri oldukça çaba gerektirir. Sözcükaralarında “ve”, “ama” gibi bağlaç sözcükleri kullanmayabilirler. Örneğin Brocaafazili bir kişi “Masadaki süt bardağını bana verir misin?“ yerine “süt… masa”diyebilir. Broca afazili kişiler başkalarının konuşmalarını anlar. Bu nedenlebu kişiler güçlüklerinin farkındadırlar ve kolaylıkla hayal kırıklığınauğrayabilirler. Frontal lobun motor hareketler için de önemli olması nedeniyleBroca afazili kişilerde vücudun sağ tarafında felç ya da güçsüzlük görülür.
Beyindeki farklı dil alanlarının hasar görmesisonucunda ortaya çıkan başka afazi tipleri de vardır. Bazı kişilerkonuşabilmelerine, sözcüklerin ya da cümlelerin anlamlarını anlamalarına rağmensözcükleri ve cümleleri tekrar etmede güçlük yaşarlar (örn. iletim tipi afazi).Bazı kişiler de nesnenin ne olduğunu ve ne işe yaradığını bilmesine rağmennesneleri adlandırma güçlüğü çekerler (örn. anomik tip afazi).